שלושה ציטוטים לשיח גלריה על התערוכה "הלא יאמן פשוט ישנו", יום שישי, 25.9.09, 12:00, גלריה רוטשילד אמנות, שד' רוטשילד 140, תל אביב. הכניסה חופשית
1.
דחוֹס את כל ההיסטוריה של הפלנטה שלנו, 4.5 ביליון שנה, לתוך יממה בת 24 שעות. על פי שעון זה, התפרצות צורות החיים המורכבות של תקופת הקַמבּריוּם לפני כ-530 מיליון שנה מתרחשת רק בשעה עשר בלילה, כלומר אחרי שחלפו כבר 22 שעות מ-24 השעות של תולדות הפלנטה! הדינוזאורים עולים על הבמה אחרי השעה אחת-עשרה, ונקטלים עד אחד בפגיעת אסטרואיד או שביט כעשרים דקות לפני חצות. ומה אתנו, בני האדם המודרניים? אם נניח שאנו גדולי המוח החלפנו את קודמינו ההומינידים לפני כמאה אלף שנה, הרי שהומו סאפּיינס מתהלך בארץ במשך שתי השניות האחרונות של עשרים וארבע שעות היממה הזאת. כל התרבות האנושית המתועדת – כחמשת אלפי שנים של מלכויות, אמנות, פוליטיקה, דת וסערות נפש – דחוסה בעשירית השנייה האחרונה.
פיטר ווֹרד ודונלד בראונלי, חייו ומותו של כדור הארץ, מאנגלית איתמר פרת, עם עובד / אופקים-מדע 2006, עמ' 20.
2.
רוב הקוראים שווים בדרגה: באים אל השיר עם צו חיפוש, עם טביעת אצבעות, עם תצלום, עם רִתחה, עם שִׂנאה. נגד זו אין לי דעה שכנגד. ואילו השניים-שלושה קוראים שיש, אלה אינם באים עם השגות ופירכות, אלא מַניחים את השיר בינם לבין הכוכבים, שפעם היו קרובים אליהם מבחינת הרוח, ועכשיו הם קרובים אליהם מבחינת החומר ומבחינת היום-ליל.
על כן, הם שָׂמִים את השיר בינם והכוכבים. בינם והיום-ליל.
אבות ישורון, מִלְּבַדאַתָּה, הקיבוץ המאוחד 2009, עמ' 157. במקור מתוך: השבר הסורי אפריקני, סימן קריאה, 1974.
3.
It is perhaps fitting to cite two expressions used by the Chinese artist to gauge the value of a work and to indicate the ultimate aim of art beyond all notions of beauty: i-ching 意境 (density of soul) and shen-yun 神韻 (divine resonance).
François Cheng, Empty and Full: The Language of Chinese Painting, trans. M. H. Kohn, Shambhala 1994, pp. 105-106.
שלום דרור,
הציטוטים נפלאים. תודה רבה. הראשון הוא פרפרזה (מוצלחת) על דוקינס:
Fling your arms wide in an expansive gesture to span all of evolution from its origin at your left fingertip to today at your right fingertip. All across your midline to well past your right shoulder, life consists of nothing but bacteria. Many-celled, invertebrate life flowers some¬where around your right elbow. The dinosaurs originate in the middle of your right palm, and go extinct around your last finger joint. The whole history of Homo sapiens and our predecessor Homo erectus is contained in the thickness of one nail clipping. As for recorded his¬tory; as for the Sumerians, the Babylonians, the Jewish patriarchs, the dynasties of Pharaohs, the legions of Rome, the Christian Fa¬thers, the Laws of the Medes and Persians which never change; as for Troy and the Greeks, Helen and Achilles and Agamemnon dead; as for Napoleon and Hitler, the Beatles and Bill Clinton, they and ev¬eryone that knew them are blown away in the dust of one light stroke of a nail file [Richard Dawkins (1998), Unweaving the Rainbow, pp. 12-13
אהבתיאהבתי
שנה טובה, כמובן. שנה של יצירה שמכוונת לאן שצריך, ואם אפשר, אז גם של שניים-שלושה קוראים. ג
אהבתיאהבתי
בהמשך מופיע גם דוקינס ומתואר מה שציטטת. תודה
אהבתיאהבתי
דרור – אני מבין שקראת את "בדם קר" של קפוטה
כי הוא היה ב"ערימה" שלך..
מכיוון שהוא נעלם מהערימה ללא אזכור
מסקרן אותי לדעת מה דעתך על הספר והאם אהבת אותו?
אהבתיאהבתי
שלום שמואל, קראתי אותו בעניין רב, הוא מאוד מרתק. אני לא חושב שאקרא אותו שוב, אבל הוא ספר מאוד מעניין ומעורר מחשבה, ובעיקר באמת קשה להפסיק לקרוא מרגע שמתחילים.
אהבתיאהבתי