אתמול בנגב והיום בירושלים – שני עצי שקד, לבנים מתחת עננים לבנים. דבורים רוחשות בהם. איני יכול להיות גם כאן וגם שם בו זמנית, אך אין לי ספק שזה קורה עכשיו גם שם, בנגב. קשה לצלם או לראות. הפריחה עשירה כל כך שהיא מכניסה את הדבורים לקדחת. כמו מבקר להוט מדי במוזיאון לאמנות. כשאני רואה את הדבורים האלה אני מבין את עצמי במקומות כמו הלובר, המטרופוליטן, הפראדו, עולה ויורד בין הקומות, פונה לכאן ולשם, נעצר, שותה, יוצא, חוזר, ממשיך. השקדייה הזאת ודאי נראית לדבורים, לזבובים, לחיפושיות ולפשפשים שראיתי בתוך הפרחים הלבנים אינסופית, קוסמוס צחור. מי שזומם לכרות עץ, אפילו עץ אחד, צריך לחשוב עליו כך, מצד האינסוף שיש בו בעבור אחרים. עץ הוא עולם.
פַּרְפַּר צָהֹב רָחוֹק –
רַקֶּפֶת בְּלִי פְּרָחִים
יוֹצֵאת מִסֶּלַע
שתי צוּפיות, זכר ונקבה, מקפצות בין ענפי הקטלב. כתום הטורקיז של זכר הצופית הבוהקת מחזיר אותי כמעט לציורים, אבל לא, זה לא קשור. איך אפשר לחיות כשצבע כזה הוא חלק מגופך? אנחנו, בני האדם, לובשים כתמים כאלה כבגדים או כאיפור, אך לעולם לא נוכל לזהור כך מעצם קיומנו. המואזין מן הכפר הסמוך אף הוא אינו יכול להתחרות בשירה הקצרה של הצופיות, שמעין נקישת לשון בסוף משפטיה. כל ציפור היא מואזין והיא תמיד אומרת: אללה הוא אכבּר. אם מבינים את זה לא צריך כנסיות, מסגדים, בתי כנסת, חזנים, מואזינים, מקהלות א-קפלה.
פִּשְׁפֵּשׁ בְּדַרְכּוֹ
מַבְחִין בִּי –– נֶעֱצַר ––
צֵל מַדְרֵגָה בַּגַּן
דבורי הדבש הרבות ודבורי העץ הבודדות שראיתי בנגב ובירושלים ועצי השקד כאן ושם פועלים בתיאום ממרחק. מישהו בעל ראש ספרותי יותר משלִי היה משלים את התמונה ומתאר לעצמו שגם לכותב על השקד ועל הדבורים יש מישהו מקביל שמגיב ופועל מכוח אותם עקרונות – מישהו שיושב עכשיו מול שקדייה אחרת ודבורים אחרות, והיות שהוא, כמוני, לא יכול להתעלם ממראה עיניו, כותב גם הוא דברים דומים למדי למה שכתוב כאן. בתחילה אני כותב לעצמי שזה כמובן הבל, אבל אחר כך אני חושב שזה בעצם די סביר. בעצם אין ספק שיש עוד אחד כמוני. הרי זה לא יכול להיות שרק אני רואה את זה.
ירגזים נחתו אל הקטלב. הפשפש, ואולי זה רעהו, יורד במורד השביל לאחר שסיים את ענייניו בסתר המדרגה. זהו פשפש מן המין סרחן, ושמו מעיד עליו. הוא מעין פשפש-בואש. הדרך שעליו לעשות קצה השביל אינה ארוכה, גם עבורו, אבל זהו מין עתיק שמופיע בסוף עידן היוּרה, לפני כ-150 מיליון שנה, ואולי עוד קודם לכן. אבות אבותיו ראו דינוזאורים. במובן זה דרכו ארוכה מאוד. אני עד רק למקטע קצרצר. הבוקר קראתי שמצאו חרק אחר, מקלון ממין זכר, הגם שהיו סבורים עד כה כי אין זכרים. בתוך הכתבה מובלע משפט אגבי: "כעת, הזכר הנדיר הומת, יובּש והוצב באוסף החרקים של המוזיאון להיסטוריה של הטבע בלונדון". הומת, יובּש, הוצב. אני מקווה שלעולם לא יגלו חיים מחוץ לכדור הארץ כי זה יהיה בדיוק גם גורלם.
הוא מתרחק ממני ועולה מדי פעם על מחטי אורן ירוקים וחומים שנשרו. הם עבורו כקורות עץ שנכרתו בידי מְבָרְאִים וקרסו לרוחב שביל ביער, חוסמות את דרך האדם. ממקומי על הספסל אני עוקב אחריו, שחור כולו זולת כתם בהיר, כעין השנהב, על קצה בטנו, כמעין תזכורת לפילים ולקרנפים ההולכים ונכחדים מן העולם. אני מבין פתאום שיש לו תפקיד, שהוא יצא למה שקראו פעם "סידורים" שאת טיבם לא אדע לעולם. בעודי יושב ומתבטל על הספסל, הוא עובד. הירגזים שרים מעליו כמו האֵלים מעל ראשו של אודיסאוס.
נפלא.
הידיעה על המקלונאים היתה מרתקת, אבל כנראה לא מדויקת. יש מיני מקלונאים שידוע שיש בהם זכרים, במין המסוים הזה טרם נצפה, ולא ברור אם זו מוטציה ייחודית או חלופה קיימת, בשכיחות כזו או אחרת, לרביית בתולין.
לגבי אחריתו, קראתי שניסו לזווגו עם נקבה אבל הניסיון כשל, הוא מת למחרת והנקבה כעבור כמה ימים. http://www.voxy.co.nz/national/5/302933
אהבתיאהבתי
ועל שירת הצופית אוסיף – אגב מואזין – שהיא טריטוריאלית, לא רק במובן של סימון שטח מחייה של פרט, אלא בכך שלאיזורים שונים יש סגנון אחר. מתוך השירה אפשר ללמוד על אופן ההתפשטות של הציפור. למשל, מצאו שביסוד המעלה יש שירים מסוימים בחלק הוותיק, ושירים אחרים בהרחבה מאוחרת של היישוב שמשכה פרטים מאיזור אחר. (הצופית נמשכת דווקא לאיזורים מיושבים ולצמחי גינה; התפשטותה בארץ תואמת להתפשטות ההתיישבות היהודית, פרדסים וגינות. ב 1900 חיה בעיקר בסביבות ים המלח).
אהבתיLiked by 1 person
דודי, תודה רבה על ההערות וההפניה!
אהבתיאהבתי
נהדר!
אהבתיאהבתי
נהדר. מכירה את קדחת המוזיאונים, הרעב לאסוף את כל הצוף.
מי שמבין ציפורית לא צריך בתי תפילה, כן…ומי שלא מבין ימצא שם את התרגום?
אהבתיאהבתי